A-kullens födelseberättelse 2012-01-30

Dag 66 sedan parning och Alice visar inga tecken på att något skulle vara på G. Hennes tuttar är mjölkstinna och börjar bli obekvämt hårda, hon verkar tycka att det är skönt att ligga på rygg och att man håller en varm hand om henne. Så vid tiotiden på kvällen försvann hon iväg, i och för sig inget ovanligt men när matte gick för att sträcka på benen en stund så var Alice borta. Kröp in i garderobshörnan och så fick jag för mig att klappa på handduken hon grävt fram och lagt sig under. Hade ERA på hög volym, men ett litet pip hördes när jag strök på upphöjningen därinne!
Det blev snabbt till att stänga av musiken, tända lampan och kika in och jo där var en liten vit krabat! Alice fixade med den lilla killen som fötts vid 22.30. Nästa unge hade kommit, men fosterhinnan satt kvar och Alice verkade inte förstå riktigt vad hon skulle göra så efter att ha dragit hål fick vi fram nästa lilla knyte. Nu hade husse kommit in då han hörde att vi hade ”grejjor på G” därinne. Den lilla tjejen andades inte och visade inget liv men vi torkade rent nos och mun med en liten handduk och då började det bli liv i luckan. Alice förstod att det var nästa unge som kommit och tog sig an den.
Hon var så duktig, åt upp sina moderkakor (tills vi sa stop vid 4) och tvättade sina ungar. Det kom två tjejer till i ganska rask takt och vi trodde att det var färdigt, men så ytterligare en timme senare kom en liten baddare, en stor och stadig kille. Det pep och bökade en hel del och efter en stund förstod vi att de inte fick någon mjölk i sig, det var mjölkstockning. Det blev samtal till en mer erfaren uppfödare och slutligen en jourveterinär (samt googlande) men vi masserade och använde värmedyna. Mjölken började så smått droppa fram utom på de bakre tuttarna och massagen fick fortsätta hela natten, en gång i timmen. För att få upp värmen i rummet blev det fullt pådrag på element och D hämtade bilvärmaren så det var riktigt koseligt därinne. Självklart serverades vår lilla prinsessa ljummad ”extra allt”-mat uppblandat med äggula och grädde i sitt bo efter sin pärs.
Husse slocknade till slut på soffan ett par timmar innan jobb och jag som ”bara” skulle tentaplugga fick sova i korta episoder, det var ju åtta tuttar som skulle masseras, och de två bakre var det ingen unge som ville ta, så där blev det till att handmjölka lite för att lätta på trycket. Droppvis blev de mindre spända och Alice förstod att det lindrade även om det kändes obehagligt, senare under dagen kom hon självmant och hämtade mig när det var dags igen.
Småkottarna gick upp i vikt och Alice var fortsatt omsorgsfull med dem.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *