Tips: Första katten

Att få hem en liten kattunge

När en kattunge kommer hem till er är det en rädd liten dunboll. Med sig från uppfödaren ska den ha en grundtrygghet, den ska veta att den är älskad och vill så gärna knyta an till sitt nya hem och då speciellt sina nya familjemedlemmar. Kattungen har sin egen personlighet men det är ert agerande som formar er relation och det är därför viktigt att ha tänkt på hur man vill ha relationen innan katten kommer hem till er. Nedan finns lite tips som har fungerat för oss, både när vi fått hem riktigt rädda skyggisar på jour som bara spottat och fräst samt när vi uppfostrat våra egna katter.

Förbered hemmet

Kika runt, gärna i golvnivå efter spännande småpryttlar, fladdrande roliga sladdar och annat som är mindre lyckat att tugga på.
Se till att det inte finns små kryphål där en liten rädd kisse kan gömma sig utan att ni kan komma åt den vid behov.
Det är otroligt vilka små springor en katt kan komma igenom om den är nyfiken, så se till att säkra fönster och eventuella dörrar.
Ställ i ordning en eller flera kattlådor (beroende på hur stort ni har). De ska vara lätta att komma fram till och ha en bra sand.
Gör i ordning matplats och vattenskål samt klösbrädor/träd strategiskt placerade.
Även om man har ett litet hem så går det att uppfylla kattens behov genom att låta den få tillgång till olika plan, dvs ordna så att den kan klättra, krypa under, balansera osv.

Hemfärd

Köp en stadig och trevlig bur från början, om inte annat finns det en del bra på Blocket och dylikt. Det ska vara hyfsat lätt att få igen luckan fram och kunna gå att göra ren. Vatten ska alltid kunna erbjudas vid längre färder. Tänk på att ha något mysigt i botten som går bra att tvätta om katten mått illa under resan. Kattburen ska vara fastspänd om ni kör bil så att den inte knockar någon annan i bilen om något händer. Och testa inte att köra med en katt utan kattbur, klösmärkena kan bli ohyggliga om något går snett, förutom att både kisse och passagerare kan ta skada vid en krock, eller tvärnit.
Om resan blir lång kan man stoppa in sin katt i sele (ordentligt spänd) och ta en liten kisspromenad i något lugnt område.
Passa på att prata med din lilla katt, så att den vänjer sig vid din röst.

När katten kommer

Ställ kattburen precis vid kattlådan och låt katten få ”landa” i sanden. Då vet den vart det är bra att knalla iväg till när man har behov.
Låt inte heller katten få tillgång till hela hemmet om ni har det stort. Det räcker gott med ett par rum så att den får nosa in sig och lära sig att hitta.
Låt kattburen stå öppen och se gärna till att det finns andra ställen dit en liten katt kan smyga undan när intrycken blir för många.
De första par tre dygnen så kommer kattungen att gå runt och leta efter mamma och syskon och kanske gny lite. Låt den få vara ifred så att den inte känner sig trängd men någon person i hushållet kan också ta sig an katten, klappa och prata med den så att den har en trygg vän att ty sig till. Vänta lite med ivriga bekanta även om kattungen verkar trygg. De kan komma senare när ungen fått lugna sig lite och etablera sig. Katten kan bli lite osäker annars.
Ha gärna en sovplats med något mjukt som underlag och gärna flera valmöjligheter. Ska katten vara inne kanske man till och med kan ha den i sängen… :) men en utekatt kan dra med sig fästingar och annat omysigt.
Vi har rejäla bunkar för vatten, så att det alltid finns fräscht och torrfoder som får stå framme i skålar. Under de första dygnen är det inte säkert att katten är så matglad, men det är inget att oroa sig för, katter skulle aldrig svälta sig själva och kommer att börja äta så småningom. Om det svider i en kattägares hjärta kan man förstås försöka med något extra gott, men det brukar inte hjälpa. Katten äter när den har koll på läget. Huvudsaken är att den får i sig vatten.
Låt bli att lägga klädhögar på golvet i alla fall till en början, det är inte så lätt som liten att ha koll på vart man ska kissa. Och när man väl lärt sig fel så tar det längre tid att lära sig rätt.

Toalettbestyr

Ursprungligen är katten ett ökendjur, van med rikligt med ren mjuk sand och att den aldrig behöver gå på samma ställe två gånger. Katten är ett renligt djur som vill dölja sin doft så att inte andra rovdjur får fatt i den. Det finns många sorters sand att välja på och olika katter är olika kräsna. La Perm är lite finare i kanten och kan vara mer kinkiga. Därför kan sängen bli en riktig hit i ”kissa fel sammanhang”. Dels är den mjuk, den är ren och till råga på allt så är den upphöjd! Passar en kisse med kontrollbehov perfekt!  Här kommer lite tips på hur man kan anpassa katten till ett modernt hem men ändå uppfylla dess naturliga beteende hyfsat. Just vid toabesök är katten också lite extra utsatt och det är då bra att ge katten den kontroll den behöver för att känna sig trygg.
Välj en stor låda med kanter eller som ett litet hus. Det kommer att skvätta sand överallt! Ta bort om det ev finns en lucka för toaletten. Det gör att katten känner att den har mer kontroll över sin omgivning och snabbt kan smita om det är något. Små kattungar har dessutom problem att komma in där det finns luckor. För att underlätta så köp en ”mjuk” kvalitetssand. Helst ska den vara av bra klumpbildande typ, då håller den längre och håller fräschare. Det ska vara en låda per katt och helst en extra.
Våra katter har tränats att gå på majssand. Den går att spola ned och är inte farlig att få i sig. Den är klumpbildande och mycket smidig men kostar en del. Den är iofs dryg men den största fördelen är att den går alldeles utmärkt att använda om man vill träna sin katt att gå på människotoalett med hjälp av litter kwitter. Kanske borde man inte göra reklam för något, men man skulle ju kunna bygga något dylikt själv. Fördelen med en katt som går på människotoalett är att man slipper köpa, släpa och sopa sand. Det är bara att spola och vispa ur med toaborsten då och då. Katten förstår fortfarande detta med låda, vilket kan vara bra om man går bort. För iaf Alice har inte fattat att andra toaletter är byggda på samma sätt som vår och behöver tränas på nya toaletter. Om man har många katter kan det ju också vara svårt att hinna spola tillräckligt. Alice klarar sig på en spolning om dagen om man varit borta.

Toaproblem

När katterna kommer till er så ska de vara rumsrena, men man vet aldrig med nya ställen eller t ex under toaträning. Därför är det bra att hålla undan mysiga ställen att kissa på så att inte frestelsen blir för stor. OM man kommer på en katt med att gå på fel ställe kan man säga ”Nej” och lyfta den till lådan. Om man inte kommer på sin katt (vilket är vanligare) så hjälper det inte att skälla eller ”visa”. Då får man bara en störd relation, och en ledsen katt som kommer att göra ännu mer fel. Ignorera, torka rent och älska din katt i alla fall. Om beteendet fortsätter så får man se till att undanröja problemen. Alice tjurade när vi använde oss av papperspellets (LaPerm är mycket fina i kanten) och började använda sig av våra sängar. Så, då fick inte Alice vara i sovrummet utan vi stängde dörren. Kampen fortsatte, nu blev det filtar som blev de nya objekten och vi tog bort alla filtar eller vek ihop dem så att de inte blev så kissvänliga. Man kan också ”plasta in” så att t ex en soffa inte blir så kul att krafsa i. Eller om man har låda, ställa den på favoritstället för kisserier. När katten då går i lådan (de vill ju helst vara renliga) så är det mycket viktigt med galet mycket beröm och gärna en godbit efter utfört ärende. Sakta men säkert kan man sedan flytta in lådan på rätt ställe, ta bort plasten, lägga ut filtar osv. Katten förknippar då sina toabesök som hamnat rätt som något mycket trevligt, det innebär ju kärlek och godis, medan det på andra ställen inte ens ger en blick.
Viktigt är också att tömma kattlådan minst en gång per dag. Det är inte trevligt att gå på äcklig låda tycker katten, utan väljer ett fräschare ställe. Här är det alltså ni som formar katten. Ska man vara borta längre stunder kan man lösa det med att ha fler lådor. Viktigt är också att om katten är lös i magen så är det extra tömningar som gäller. Annars kommer det att hamna utanför lådan för katten AVSKYR att bli bajsig om tassarna, och det är lätt hänt om det är löst i lådan.
Det finns spray som man kan ta bort kattkisskristaller med (det är de som stannar kvar i allt, ger odör och är lockande för katter att kissa över) att köpa i djuraffärer. De verkar bättre ju snabbare man använder dem, och fungerar även på de flesta textilier.
Kom ihåg att BERÖM är grejen, och annars IGNORERA (tråkigaste som finns tycker en katt). Om ni bestraffar är det ni som blir lidande i längden, både förtroendemässigt och kisstorkandemässigt.

Flera katter

Om man har flera katter kan det bli besvärligt med låda trots att man har flera lådor. Det kan bero på att en katt i hushållet ”vaktar” kattlådorna och bara släpper in vissa katter. Det kan man bland annat märka på att en katt ligger utanför toaletten eller lådan eller kanske kör bort övriga. Då får den nekade katten hitta någon annanstans att utföra sina behov…. och då blir det ju gärna poppisstället sängar. Det kan också vara så att katterna har olika revir inom hemmet. Då törs den ena katten inte gå in på den andra kattens låda och allt hamnar fel om lådorna står tillammans på ”fel” revir. Placera därför ut lådorna på olika håll i hemmet så att katterna kan ha en inom ”sin” zon.

Maten

Vi köper ordentligt foder från djuraffären och veterinär. Det billigare foder man kan köpa i matbutiken ger en katt som äter mer för att få i sig den näring den behöver och som därmed också bajsar mer. Utfyllnaden i fodret måste ju ut. Vi har testat båda varianterna och skillnaden är rejäl. ”Riktigt” foder ger också mindre besvär med tandsten, tarmproblem och njurproblem och går att anpassa efter din katts behov då utbudet är stort. Vi använder Royal Canin och Hill´s, men om ni hittar något annat kvalitetsfoder ni trivs med går det utmärkt.
När kattungen kommer ska den ha kattungefoder och sedan övergå till vuxenfoder så småningom. Om ni byter foder är det viktigt att det sker etappvis, annars riskerar katten att bli lös i magen.
Gällande hur man vill mata sin katt finns olika sätt. Antingen ger man katten på bestämda tider, men det är inget som den har i sitt naturliga tillstånd. Det kan lätt bli en ”tjatig” katt men är bra om man har en katt som lätt får i sig lite för mkt mat annars. Man kan även låta torrfoder stå framme, katten lär sig oftast att reglera sitt intag och äter när den behöver. Det gör att man slipper en katt som skriker av ”svält” så fort man kliver upp på morgonen och man undviker tiggeri och tjat. För att göra det lite roligare för katten kan skålen ställas på olika ställen och i olika höjd och gömmas lite så att katten får ”jaga” sin mat varje dag. Det gör att katten får viss stimuli och blir mindre lätt uttråkad.
I sitt vilda tillstånd ägnar katten upp till 8h/dag åt att jaga mat och om man har en katt som är uttråkad, sover mycket eller stökar och hittar på för mycket hyss kan ett riktigt bra alternativ vara att köpa en matboll. Då kommer det ut lite mat i taget och katten får ett evigt pysslande med att fixa ut sin mat. Dels är det roligt och dels liknar det lite mer det naturliga ätandet. När vi testade på Alice och Iris tog det tre dagar av visande innan de kopplade hur man skulle göra, vi fick öppna det stora locket så att det blev löjligt enkelt att komma åt maten och Iris åt sedan tills hon spydde. Men därefter så blev det bättre och katterna är mer aktiva.
När det gäller godís finns en uppsjö. Vi använder oss av Hill´s A/D blötfoder på burk, som vi fryser in i iskuber och tar fram vartefter för förvaring i kylskåpet. Alice är tokig i det, det är näringsrikt och har ett förhållandevis bra pris. Man kan även testa räkor, vit fisk eller tillagad kyckling. Men ge inte för mycket och med för stor variation, katter blir lätt dåliga i magen när det blir för mycket av det ”goda”.
Vitaminer finns det i maten om man köper kvalitetsfoder.
Blöt gärna upp maten när katten är liten, men tänk på att den då blir dålig lika fort som blötfoder och behöver bytas ut för att inte få bakterietillväxt.
Ha en rejäl och stadig skål. Det finns ingen hejd på hur fyndiga kattungar kan vara med sina matskålar, och ganska snart kan det bli mindre roande när de busar runt med den. Kattens morrhår är mycket känsliga och därför är de inte förtjusta i att de slår i dem när de ska äta. Om man har en trång matskål kan det ge katter som petar ut maten utanför skålen för att kunna äta mer bekvämt.
Det samma gäller för vattenskålar. Ha en (eller fler) vid, stadig skål med ständigt färskt vatten. Det kan vara svårt för katten att se ytan ibland varför den då börjar tassa på ytan eller puttar till skålen så att det blir vågrörelser. Inte så roligt för en matte och husse som har känsliga golv om det skvimpar över.. Allra mest populärt är väl syresatt vatten direkt från kranen. Det finns vattenfontäner som fungerar som en slags evigt påslagen vattenkran, de är poppis hos katterna. Ytterligare fördel med något dylikt är att det är lättare för katten att se ytan och det kan bli mindre skvimp. Viktigast av allt är dock att ha färskt vatten i riklig mängd alltid! Katter har ett stort behov av att skölja igenom sina njurar så att de inte tar stryk vilket är ett vanligt problem hos katter.

Klossingar

Att klippa klor är inte tio-i-topp hos katter… I bästa fall har man en katt som låter en hålla på i lugn och ro, i värsta fall en kisse som totalvägrar, spottar och backar. Vi har haft alla varianter.

Hur man gör:

För det första, klipp klorna när katten har busat färdigt, blivit lite sömnig och kanske ligger och gosar. Då är de avslappnade och lugna.
Tryck försiktigt på tassen innanför klon så att den kommer fram, sedan är det noga med att man INTE klipper i pulpan, dvs det röda blodfyllda området som försörjer tillväxtzonen med näring i klon. Det gör ont att bli klippt där, ungefär som att bli klippt i fingertoppen och det stimulerar inte ett forstatt förtroende i kloklippningssituationer…
Var lugn själv, jag vet att det är läskigt att klippa klorna när man inte gjort det förut. Själv skakade jag så att jag knappt kunde prata efteråt när vi klippte våra första jourhemskatter. Prata gärna lite lugnt och jollrande, dels lugnar du dig själv och dels är det skönt för katten med en lugn och glad röst som ger beröm.
I de optimala lägena har man en klosax tillgänglig när katten ligger i ens knä och man knipsar bara klo efter klo på en spinnandes katt. Detta får man om man har en kattunge som vants vid att hanteras sedan liten, när man själv fortsatt att klippa klorna under uppväxten regelbundet och i ett bra samförstånd och när katten kommit över sin kattunge-busperiod. :)
När kattungen kommer till er och ni är ovana så är ett hett tips att dra ned på ambitionerna. Klipp INTE alla klor på en gång. Ta ett par nu och ett par då. Det tar nämligen tid, du blir svettig och skakig och katten tröttnar. Om du tvärhåller för att kompensera tålamodsbristen blir det en kamp istället för en vardagssyssla. Var gärna två, en som håller i katten, gärna ett lugnande grepp i nackskinnet och en under rumpan eller om huvudet, medan den andre klipper. När du är mer van så går kloklippningen på ett par minuter.
Vi brukar gå igenom klorna några gånger i veckan, trycka lite på tassen när vi gosar och titta lite. Sedan underhåller vi och klipper någon gång i veckan och alltid innan veterinärbesök, om inte annat så av artighet och för säkerhets skull. Då är de vana vid att man hanterar tassarna. Vi klipper framtassarnas klor något oftare än baktassarna då de är vassare. Glöm inte den 5:e klon som sitter lite högre upp på insidan av benen.
Katter är inte överförtjusta i att man håller fast deras tassar, det är ju farligt att få en skada i det vilda och de är helt enkelt rädda om sig. Om man har en katt som backar undan och försöker att dra till sig tassen så se till att placera kattrumpan mot din mage så att de inte kan trassla sig undan och ta bara en tass i taget.
Det är inte ofta som tamkatter biter, men de kan markera missnöje genom att sätta tänderna mot en för att visa att de är irriterade och för att ”uppfostra” sin husse eller matte. Det är inte farligt men obehagligt. För att undvika detta kan man antingen vara två, en som håller i nackskinn och håller undan huvudet lite försiktigt. Sedan kan man hålla tassen lite ovan ”munhöjd” så att den hamnar lite bakom huvudet och det blir svårare att bita.
När vi haft vilda skyggisar har vi lindat in dem i en handuk och plockat fram en tass i taget. I riktigt svåra fall har vi även lindat handuken kring huvudet så att de ser ut som små kålmaskar samt hållit dem med rumpan mot den egna magen. De slappnar av och ger upp när de inte kommer någonstans (men tro för all del inte att de är snabba på att smita om tillfälle ges) och man kan klippa klorna med lite besvär. Detta är dock mycket stressande för katten och man ska prata lugnande med dem och vara snabb, trygg och bestämd. Är man inte det så ta några klor i taget istället för att pressa er för länge. Så småningom vänjer sig även skyggiskatter vid kloklippningen och man kan släppa mer och mer på handuksinlindningen.

Bada o kamma katt

Katter och bad… ja ni kanske har hört om att det inte är en bra kombo…:)
Nåväl. En badad katt får bort allergener ur pälsen, de får bort kattsandsdamm och de doftar ljuvligt. Har man en riktig vildbase kan det dessutom vara nice att bada sin katt innan man klipper klorna första gången. De blir trötta efter bad och torkning. Vill gärna vara nära och få värme.
Vi badar en gång i månaden och lite oftare under pollensäsongen eftersom Dan är lite överkänslig och vi inte vill spä på allergin mer. Bada dock inte för ofta, det torkar ur kattens hud.
Kammar kan man göra någon gång i veckan med en vanlig människokam. Oftare om man vill, mer sällan om man vill det. Permars hår ”fastnar” lite i pälsen och om man kammar igenom dem då och då fäller de ännu mindre på soffor och dylikt även om de inte fäller så mycket till att börja med.
Tappa upp ett bad i maghöjd eller lite mer på katten och gör i ordning allt INNAN ni hämtar er katt. De gillar inte spolljuden från dusch så därav är bad lättare. Se till att det är mer än ljummet och gärna att katten har något halkskydd, en handduk eller annat att stå på så att det inte känns så halt och läskigt. Ha även en handduk färdig för torkning när katten är klar och helst ytterligare en som man tar efter att katten fått av det värsta blöta.
Håll ett tryggt tag i nackskinn och under mage eller rumpa och sänk försiktigt ned katten i vattnet, prata lugnande. Se till att huvudet är över ytan. Öronen är väldigt känsliga för vatten, så stoppa helst i lite bomull och doppa inte huvudet under ytan. De får lätt infektioner i öronen då de inte har trumhinnor som vi. Använd en liten skål eller liknande och ös och massera in vatten i pälsen.
Vi lyfter upp den nedblötta katten till golvet, schamponerar och sänker sedan ned igen. Hussen i huset låter till och med schampot få ligga i badet så att även det blir ljummet… Schampot är inköpt på djuraffär och väldigt drygt.
Sedan tar vi upp, kramar ur det värsta och torkar försiktigt och masserande katten torr. Låt bli att gnugga. De behöver sedan tid att torka sig själva, gärna i en varm filt i mattes eller husses famn. Tänk på att de blir trötta efter allt detta besvär och låt dem få ta det lugnt.

8 thoughts on “Tips: Första katten

  1. Vilken fin läsning jag fick denna tisdagskväll. Började med att jag såg er kattungeannons på blocket och klickade sedan vidare in på denna sida. Måste bara säga att det var den bästa och mest seriösa uppfödarhemsida jag varit inne på! Nu vet jag det mest nödvändigaste om kattrasen La Perm och blir verkligen sugen på att ha en egen kurr & myskisse att kela med.

    • Oj vad glad jag blev av din fina respons Nanny! Det är ju lite pyssel, och vi är inga experter, men vi älskar katter! :)

    • Åh tack för texten lärde mig lite nytt! Jag har bara en fråga dock.. Jag ska snart köpa en katt igen fast vill inte råka ut för samma problem. Min förra katt var nämligen van vid att vara ute och bo i ett stort hus, så när den såväl flytta in i min lägenhet och inte fick chansen att springa fritt ute så börja den bajsa och kissa vart den än ville, efter att jag hade den några månader, den fortsatte göra det i flera månader tills resten av familjen tröttnade :( Nu när jag bestämt för att köpa en ny vill jag inte att samma sak ska hända, har du några tips om hur jag de första dagarna kan ”träna” katten att gå på låda?

      • Tror inte att det blir några problem. Katter gillar inte alltid stora förändringar och kan då protestera genom att kissa och bajsa runt. Om ni är inomhus från början och gör lillkissen trygg med att gå på lådan (som ska hållas ordentligt ren) så ska det nog inte vara någon fara. Lycka till! :)

  2. Hej!

    Jättebra och lärorik text :)
    Jag och min sambo ska snart köpa varsin katt och vi har lite frågor.

    När dem kommer hem ska man låta dem gå fritt i hela lägenheten (en 2a på ca:60 kvm) eller ska man låta dem gå fria och utforska på egen hand?

    Vi har läst att man ska ha en kattlåda per katt och en extra. Jag har haft två katter nästan hela mitt liv och bara haft en kattlåda och det har fungerat utmärkt. Vad har ni för tips om det?

    Och spelar det någon roll om man har en hankatt och en honkatt om båda är kastrerade?

    Med vänlig hälsning, Martin

    • Ursäkta sent svar. Mycket i livet och en ”skickavidare-funktion” som verkat spåra ur… Vi låter nya katter starta i ett rum (badrummet) med kattlåda, mat och vatten, så att de hittar lådan. De behöver ett bra ställe att gömma sig och lite regelbundet sällskap. Efter några timmar till ngt dygn släpper vi ut dem på en utforskarrunda.

      Man ska ha en kattlåda per katt och en extra, men det är inte alltid det fungerar. När vi bott trångt har vi haft en STOR katt låda med djupt med sand i och tömt ofta. Det har gått fint. Det gäller bara att man inte har katter som börjar vakta över lådan och inte släppa in den andra som då kan börja göra sina behov annorstädes.

      Brukar gå bra emd han och honkatter, handlar nog mer om hur de går ihop i psyket så att den ena inte domderar sönder den andre totalt. Haft en tvåkilos liten hona som körde rejält med en 6-kilos hane… :)

  3. Snälla tala om vad vi ska göra med vår nya lilla kattunge som bara går om kring och jamar och vi får inte ta i honom !!! Han kom till oss i söndags i dag är det tisdag .

    • Ujuj, förlåt för sent svar! Kommentarsfunktionen har visst valt att inte skicka vidare meddelanden till vår epost längre.
      Misstänker att era problem löst sig. Småkissar kan behöva några dagar på att boa in sig och hur sugen man än är på att gosa så är det bästa att vänta in dem. Då får man en trevligare och tryggare relation så småningom. OM man har hand om en ”skyggis” kan man börja vänja in dem så småningom med mänsklig kontakt och ”luras” lite med godis osv men med tama katter brukar det vara bäst att ge tid. :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *