Varför laperm?

En laperm kostar en del så varför ska man satsa på just en sådan katt?

Vi är självklart jäviga, men det finns ju en anledning till att även vi en gång i tiden föll för just denna ras. Den konkurrerade sedan ut alla andra raser vi velat emellan. :)

Ett av våra viktigaste argument var att hitta en frisk ras. Vi hade själva fått avliva en katt med FIPP som bara var två år och flera vänner hade fått ta bort sina katter i 2-3årsåldern på grund av främst njurproblem. Det kan bli så när man inte vet vad katterna har med sig från sina föräldrar om man köper huskatt. Det går naturligtvis aldrig att garantera något och oseriösa uppfödare är inte heller alltid lätta att upptäcka när man är förälskad i en av deras kattungar. Men, överlag jobbar uppfödarna i lapermsamarbetet mot att INTE få in andra rasers sjukdomar i sina linjer och att hålla koll i de egna leden för att inte föra eventuella problem vidare. Så, även om raskatter är dyrt så är veterinärkostnader ännu dyrare… men värst är nog sorgen över att se sin lilla älskling lida.

En annan viktig anledning till att vi valde laperm är för att de hårar mindre än många andra katter. Den päls de fäller fluffar ofta ihop sig till små dammråttor och det är oftast bara under en begränsad period när de byter päls. Annars räcker det med en kam någon gång då och då samt ett bad för att få en katt som går att klappa utan att bli lurvig i handflatan.. För det mesta behövs dock knappt någon pälsvård utan man klarar sig bra ändå.

Humöret! Det är en av de bästa sakerna med rasen! De är så otroligt tillgivna, sociala och mjukt gosiga. De anpassar sig till sina människor, oavsett om det är en ensamlevande, eller en stor familj. De blir liksom en del av sammanhanget, vill vara med. Att katterna kommer från en seriös uppfödare innebär också att katterna är socialiserade och vana vid att hanteras. Med en ömt hanterad laperm så har man alltid kärlek i närheten! :)

De fungerar fint att ha både inomhus och som utekatter. Vi föredrar att ha koll på våra katter, så de får gå ut i koppel eller på inhägnat område men de är också väldigt nöjda med att bara hänga på den inglasade balkongen om somrarna eller i lägenheten om vintrarna.

De har så galet mysig päls! Lockarna, eller vågorna går att kratta runt i med fingrarna åt alla håll. den är varm och silkesdunmjuk.

Lapermerna är också lätta att ställa ut. Bada och kör i lite balsam i pälsen ett par veckor inna show och det är klart!

Att äga en laperm innebär också att få trevlig uppmärksamhet. Veterinärer och sköterskor samlas för att titta på våra småttingar när vi kommer in och jag har till och med varit med om att en främmande människa hoppade av sin cykel och kom springandes fram till oss för att få titta på vår lilla Alice när vi var ute med henne. Damen var mycket lycklig över att ha fått se en livs levande perm! 😉

Ja… jag skulle kunna fortsätta länge, men någon gång misstänker jag att du som läsare kommer att tröttna, så jag nöjer mig här.. 😉

P1030836

 

8 thoughts on “Varför laperm?

 1. Hej, är intresserad av en katt och denna ras verkar väldigt mysig. Ska börja arbeta 50% och behöver lite sällskap. Bor i enplanshus i Sollentuna, nära ett fritidsområde. Tel 0708-961178

  • Då håller vi tummarna för att du ”klickar” med en av våra skruttisar, för då lär du få sällskap av en trogen katt i många år framöver. :)

  • Hej Julia! Nej men vi har planer och borde ha haft en kull nu. Meeen, vår lilla Iris har inte varit så tydlig med sina löp. Hoppas få till någon parning under hösten. :)

  • Nej, just nu ska vi landa efter den förra kullen, efter ett intensivt år med familjen samt invänta våra avelshonor. :)

 2. Hej!
  Jag och min familj skulle vilja utöka vår familj med en liten ”permis” ?
  Vi har ägt katt förut, vår lilla vän blev hela
  16 år och nu har det gått några år sedan han gick bort och vi är sugna på att börja om på nytt.
  Men hur mycket kostar en liten La Perm?
  Mvh Nina

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *